“Hiç Anlatamadım, Hiç Anlamadılar” – Sosyal Medya Yasası
Bu bir haber değil, düşünce belirtmektir.
Sosyal Medya Yasası diye adlandırılan aslında yeniden düzenlenen ve yeni maddelerin olduğu medya kanunu hakkında fikrimi söyleyeceğim.
Kanunu okudum. Babala Tv’de yayınlanan yaklaşık 4 buçuk saatlik videoyu da izledim ve kendi nazarımda oluşan fikirler şu şekilde maddelemek istiyorum.
Birincilikle, kendim de bir medya kuruluşu sahibi olarak sosyal medyada veya host ve domain alarak, hiçbir iletişim adresi yani künyesi olmayan kişilerin haber yapıp ben medyacıyım ya da gazeteciyim diyerek dolaşmasını bu nedenle de biz medya sahiplerinin de zor duruma düşerek halkı yanıltıcı bilgi vermesini istemiyorum. Bu nedenle yasanın internet ve sosyal medyayı içermesini haklı buluyorum.
İkincisi ise, programda da bahsedildiği gibi her nerede yayın yaparsa yapsın, yerelde medya şirketleri Basın İlan Kurumundan herhangi bir ödenek alamıyor. Cüneyt Özdemir’inde dediği gibi yandaş olmadığın sürece de alamayabilirsin. Benim fikrimce bu listeye girebilmek için kesinlikle bir şirket ve kontrol mekanizması dâhilinde devletin kurumlarından ilanlar alabilmeyiz. Bu bakımdan da yasayı destekliyorum.
Çok konuşuldu, çok tartışıldı. Üçüncü olarak söylemek istediğim ise şu. “Ben ne söylersem ya da ne yaparsam davalık olurum veya içeri alınırım” Çok konuşulan paylaşımlarla, beğenilerle ilgi madde. Yani 127 A maddesi. Evet, sosyal medyada ucu bucağı olmayan bir bilgi kirliliği nedeni ile birçok gönderi paylaşılmakta ya da haber sitelerinde. Araştırma yapılmadan ya da kulaktan dolma bilgilerle haber yapılmaz, bilgi sunulmaz. İşin okulunu okumuş birisi olarak, 5N1K bilmeyen kişilerin, Medya Etiği bilmeyen kişilerin yorum yaparak bilgi paylaşmasını ya da haber yapmasını doğru bulmuyorum. Birinci maddemi destekleyen bu düşünceme sadece tersten baktığım zaman. Sosyal medyada ya da internet sitesinde karşı olduğu veya yanlış bulduğu bir durumu espirili, üstü kapalı bir şekilde eleştirmek isteyen kişiler ile (doğru kişiler ile) birinci maddede bahsettiğim kişiler karıştırılmamalıdır.
Genel olarak şu kanata vardım. Yasa aslında bir yandan bazı durumları savunurken diğer yandan, savunmayan kişileri, kurumları ya da kendilerine ters düşecek kişi ya da kurumları bu yasa ile merkezi bir otorite kurmak. Programda Uğur Dündar şöyle bir açıklamada bulundu; “ Seçime yakın zamanda, iktidar bu tarz yasaları çıkarmasındaki temel neden seçimi kaybetme korkusudur” dedi.
Düşünce özgürlüğünün ve bazı uygulamaların aslında uygulamada yanlış kâğıt üzerinde doğru olsa da bu çıkan yeni medya yasaları ile ilgili sadece şunu söylemek istiyorum. Böyle bir yasaya ihtiyaç var evet ama uzmanları tarafından çok iyi bir şekilde analiz edilip, bilirkişiler oluşturulup, tüm meclis tarafından ve hukukçular tarafından değerlendirilip yapılması daha doğru olunurdu. Böylelikle çıkartılan ve daha sonrasında anı fotoğrafı çekilen bu yasa hakkında havada kalan soru işaretleri olmazdı.
Diyeceksiniz ki bu yasa ne? Bu yasa genelinde bakıldığı zaman aslında yeniçağda değişen teknolojiye ayak uyduran medya yasası ama içerik olarak bazı savunduğum yerler olsa da (yukarıda savunduğum kısımları belirttim) sosyal medyada iktidar alehinde herhangi bir paylaşım yapılmasını merkezi otoritenizle engelleme yasası.
programda herkes Almanya’daki yasadan bahsetti ama herkesin atladığı bir detay var almanya’nın bir nazizim sorunu var ve neo naziler sosyal medya üzerinden propaganda yapıp taraftar topluyorlar dolası ile almanya buna çok sert tedbirler almalı evet ama buna rağmen 2 sene konun uzmanları ile çalışıldı ve bizdeki yasa ile almanya’daki yasanın iligisi yok… senin yazına gelince oğuz han’ın programda söylediği bir şey ile cevap vermek istiyorum bir yasa tamamen lehime olsa bile uygulama ben bunun lehime kullanılacağına güvenemiyorum ki dedi ya olay tam olarak budur evet bir sosyal medya yasasına ihtiyaç var çıkartılan yasasının içine yazında bahsettiğin havuçlardan atılmış ancak iş ceza kısımlarına geldiğinde niyet diye muğlak bir ifade konmuş benim niyetmin ne olduğuna kim karar verecek ??? birde bant daraltma sorunu var ki seçim gecesi nasıl kullanılacağını tweter’a giremeyince hep beraber göreceğiz özetle bu bir sosyal medya yasası değil sopa gösterme baskı kurma devletin resmi söylemi dışına çıkanları cezalandırma yasası benzeri daha önce nazi almanya’sında uygulanmıştı….
Yorumunuz için teşekkür ederiz. Havuç atma konusuna değinecek olursak, yıllardır bu havucu bekleyen nice bu işi özverili yapan insanlar var. Evet! asla kanun uygulanması konusunda sıkıntılar var ama bu havuca da ihtiyaç kesinlikle vardı ama bu şekilde sunulmasaydı havuç çok daha iyi olurdu. Demek istediğimizi yazımızda anlamış olamayabilirsiniz. savunduğumuz taraf atılan havucun bu şekilde atılmaması ama sunumu daha iyi olması gerekirdi.
dikkat ettiyseniz işin o kısımlarına (havuç olarak nitelesemde ) ben dahil kimse itiraz etmiyor… ben dahil yasaya itiraz eden herkesin ana kaygısı uygulamada yaratacağı sorunlar ve yasanın asıl niyeti örneğin bu yasa ile edinbdiğiniz kazanaımlara rağmen bir gün yine bu yasa yüzünden hapis ile karşı karşıya gelmeniz çok olası bir internet habercisi olarak özellikle seçim döneminde neye neden kızacaklarını bilemiycez üstelik bir ceza hakimi bile değil sulh hakimi ( boşanma davalarına falan bakarlar normalde ) karar verecek haberin yalan olup olmadığına siz istediğiniz kadar niyetim şöyle böyle diyin hakim bence böyle dediği an viva ceza evi :)))
Ece Üner’inde dediği gibi “altınları almak için eğilmek gerekir” 🙂
Geri bildirim: Uzm. Diyetisyen Didem Yıldız'dan Pancar Bilgisi - Anamur Haberleri